
Zbiornik ze stali nierdzewnej – zastosowanie i charakterystyka
Stal nierdzewna to jeden z najbardziej stabilnych chemicznie materiałów. Nie reaguje z kwasami, nie koroduje i zachowuje swoje parametry nawet w skrajnych temperaturach. Jest to zasługą zawartego w niej chromu, który w chwili kontaktu z powietrzem wydziela się ze stopu i tworzy na powierzchni niewidoczną gołym okiem warstwę. Zabezpiecza ona stal przed szkodliwym działaniem wielu substancji chemicznych, a także podnosi jej odporność na nieprzychylne warunki. Z tego powodu zbiorniki ze stali nierdzewnej są używane w wielu obszarach przemysłu.
Zbiorniki stalowe w przemyśle kosmetycznym
Ze względu na to, iż stal nierdzewna nie reaguje z związkami chemicznymi wykorzystywanymi w procesie wytwarzania kosmetyków, wykonane z niej zbiorniki są szeroko stosowane w tej branży. Używa się ich zarówno do magazynowania sporych ilości ukończonych już środków, jak i do prowadzenia procesów produkcyjnych. Wspomniane wyżej właściwości powodują, że zbiornik ze stali nierdzewnej jest też doskonałym rozwiązaniem dla przemysłu chemicznego oraz zakładów produkujących i przetwarzających paliwa.
Zbiorniki fermentacyjne dla sektorze spożywczym
Zbiornik nierdzewny jest często wykorzystywany w przeróżnych fabrykach z szeroko rozumianej branży spożywczej – w placówkach gastronomicznych lub zakładach przetwórstwa. W gorzelniach, browarach czy piekarniach nagminnie spotyka się zbiorniki fermentacyjne również wykonane z tego stopu. Usługi firm zajmujących się produkcją zbiorników nierdzewnych cieszą się zainteresowaniem branży spożywczej głównie dlatego, że na takich naczyniach nie powstaje nalot, który sprzyja zanieczyszczeniu ich zawartości dzikimi drożdżami czy mikroorganizmami.