Barszcz czerwony – zupa i dodatek do innych dań

Tematyka żywnościowa Zakupy

Chcesz kupić barszcz czerwony z buraków? Zobacz tutaj.

Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to potrawa jedynie na święta, którą spożywamy zwykle w czasie Wigilii albo większych rodzinnych imprez okolicznościowych. Tam, gdzie zwyczaj spożywania dwudaniowych posiłków wciąż trwa, barszcz czerwony cyklicznie spotykany jest na stołach nie tylko w formie zupy, lecz też jako uzupełnienie do niektórych potraw.

Barszcz czerwony to danie uniwersalne

Zdaje się, że barszcz czerwony to łatwy do przyrządzenia wywar z buraków, który raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Jednakże właśnie jego kwaskowaty, a zarazem nieco słodki aromat powoduje, iż bardzo dobrze stapia się on z różnorodnymi smakami. Potencjalnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – jedni przedkładają kiełbasę, jajko oraz kartofle, pozostali zalewają nim uszka z mięsem, kapustą czy też grzybami. Barszcz czerwony to doskonała strawa na obiad, ale też pyszna przekąska lub kolacja na ciepło – wrząca szklanka tej zupy świetnie pasuje do bułeczki drożdżowej z kapuścianym nadzieniem bądź chrupiącego pasztecika z pieczarkami.

Należy podkreślić, że barszcz czerwony, jeśli kucharz nie dodał do niego śmietany, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten uważany jest za zdrowy, gdyż dostarcza organizmowi kwas foliowy, mangan, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również dużo żelaza, i z tego powodu poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, że bazą tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a przy tym zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami zawierającymi duże ilości węglowodanów, powinni na nią uważać osoby, u których rozwinęła się cukrzyca.

Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak

Nie powstała uniwersalna receptura na barszcz czerwony – każdy w kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie doprawia tę zupę. Niektórzy dosypują do niego odrobinę cukru, żeby podbić naturalną słodycz buraka, inni lubią barszcz na ostro z ogromną ilością pieprzu. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony smakuje wybornie, jeśli gotuje się go na zakwasie. Zupa na zakwasie z buraków kiszonych ma bardziej charakterystyczny, kwaśny aromat oraz wyrazisty czerwony kolor, a przy tym dostarcza organizmowi więcej pożytecznych minerałów i witamin. Zakwas z kiszonych buraków można oczywiście przygotować na własną rękę, jednak proces fermentacji trwa co najmniej siedem dni. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, absolutnie nie musisz tyle na nią czekać – po prostu kup butelkę zakwasu na barszcz czerwony w sklepie bądź przez internet.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]