
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków
W tym miejscu zaopatrzysz się w sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia powtórnie wracają na nasze stoły. Do kapusty i buraków dołączają również inne, dotychczas mniej znane owoce oraz warzywa. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kombucza, maślanka albo różnego rodzaju soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na zainteresowanie – pomagają w łatwy i szybki sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezbędne dla jego właściwego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – co w nich znajdziemy?
Sok z kapusty kiszonej to napój zawierający sporo związków mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Głównym elementem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za proces fermentacji. Sok z kapusty, ogórków czy inny kiszonek to także skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje zwłaszcza wysoka zawartość witaminy C – już 150 ml tych soków dostarcza jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kiszonych buraków – dlaczego warto go spożywać?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie oddziałuje na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na domiar tego liczne witaminy polepszają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy depresji, cukrzycy i szkorbutu, jak również pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny poza tym sięgnąć ludzie zmagający się ze schorzeniami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody żołądka czy niestrawność. Działają one też osłonowo w trakcie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]