Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

Tematyka żywnościowa Zakupy

Szukasz zdrowej żywności? Powinieneś odwiedzić tę stronę.

Od prężnego rozwoju przemysłu spożywczego, który rozpoczął się na początku zeszłego stulecia, produkty jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo wypełniać rozmaitymi substancjami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Lecz wraz z dojrzewającym zainteresowaniem nabywców odnośnie tego, co jedzą i jakie może to mieć oddziaływanie na ich zdrowie, w ostatnim czasie coraz częściej szukają oni towarów wyprodukowanych z żywności nieprzetworzonej.

Żywność ekologiczna – z upraw nie wykorzystujących chemicznych pestycydów i nawozów

Aby konkretny wyrób oferowany w Polsce mógł zwać się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wytycznych. Żywność eko oraz przetwory z niej wytwarzane muszą posiadać określone certyfikaty wydawane przez desygnowane do tego laboratoria. Najważniejszym jednakże atrybutem spożywczych artykułów eko jest to, że użyte do ich przygotowania warzywa oraz owoce kultywowano według kluczowych norm rolnictwa ekologicznego. To oznacza, iż rolnicy nie używali syntetycznych pestycydów ani nawozów mogących negatywnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, lecz które także szkodzą środowisku. Niektóre wszak nawozy wywołują zasolenie gleby czy zanieczyszczają wody powierzchniowe, a natryski pół silnymi pestycydami często powodują np. śmierć pożytecznych pszczół. Tymczasem na skutek ekologicznej uprawy owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością azotynów, azotanów i metali ciężkich, a to znaczy, iż mniej tych niezdrowych substancji dostanie się do ciała ich konsumentów.

Jak powinna być oznaczona zdrowa żywność?

Żywność ekologiczna jest poddawana ciągłemu nadzorowi we wszystkich fazach produkcji, w tym także podczas przechowywania i przewozu. Co ważne, gdy przetwór spełnia wymogi, jego producent prócz typowych informacji między innymi o kaloryczności, dacie przydatności do spożycia, wadze netto, kraju pochodzenia ingredientów czy temperaturze składowania, musi także koniecznie podać numer identyfikacyjny jednostki certyfikującej ten artykuł i zamieścić logo produkcji ekologicznej UE, którym są białe gwiazdki, które tworzą w kształt liścia. Wypatrując żywności ekologicznej należy zatem czytać wnikliwie etykiety produktów, a nabywając je online w sklepie producenta sprawdzić, czy na stronie opublikowana jest informacja o przyznanych certyfikatach.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]