Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Zakupy Zdrowie

Zamów różową sól himalajską

Sól to składnik potrzebny do poprawnego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie zalety ma sól himalajska oraz niejodowana sól kłodawska? Z jakiego powodu należy ich używać do przygotowywania żywności?

Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie uwydatnia smak jedzenia. Chociaż nadużywanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej rozważne ilości (w granicach 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż szacowanych na prawie 250 mln lat. Składnik ten zawiera masę wartościowych pierwiastków i minerałów, między innymi magnez, potas czy wapń, a przy tym nie posiada szkodliwych zanieczyszczeń i komponentów, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale wpływa na smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, potasu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana z kolei to substancja o dużym poziomie czystości – zawiera prawie 97% NaCl i jest wspaniałym dodatkiem do tradycyjnych przetworów. Jest wartościowym źródłem magnezu, wapnia czy cynku, czyli składników niezbędnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska wydobywana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie zatraca swoich własności i jest bez problemu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale także sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w kosmetyce, lecznictwie i rolnictwie.

Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]