
Smaczna i niezwykle zdrowa – o kapuście kwaszonej
Nie szukaj już więcej! W tym miejscu zamówisz kapustę kiszoną w worku foliowym.
Jedyny w swoim rodzaju smak kapusty kwaszonej jest bezsprzecznie częścią polskiej kuchni. Jest ona komponentem szeregu dań i przeciętny Polak dość często kładzie ją na swoim stole. I popieramy to, bo kwaszona kapusta to bardzo zdrowa żywność.
Kiszona kapusta – czy powinno się jeść?
Kapusta kwaszona, albo kiszona, jako że tych przymiotników używa się zamiennie, to jeden z tych produktów spożywczych powstałych za sprawą dążenia człowieka do znalezienia sposobu na dłuższe przechowywanie pożywienia. Na skutek wystawienia na działanie fermentacji mlekowej, drobniutko poszatkowane główki białej kapusty zachowują zdatność do spożycia przez długi okres czasu. W dawnych czasach konsumowanie kapusty kiszonej pozwalało uzupełnić potrzebne witaminy czy minerały, których zdobycie w chłodne miesiące było zdecydowanie bardziej skomplikowane aniżeli w dzisiejszych czasach. A trzeba zaznaczyć, iż kapusta kiszona ma wiele substancji, które są ważne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. To doskonałe źródło witaminy A, witaminy C, która podnosi odporność na przeziębienia, jak również witaminy K wzmacniającej układ sercowo-naczyniowy i kości oraz wykazującej m.in. właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. W produkcie tym znajdują się również inne ważne dla zdrowia witaminy, a więc te z grupy B (np. B9, B6, B2). Poza tym, kapusta kiszona to źródło m.in. żelaza, fosforu i kwasów tłuszczowych omega-3. Jednocześnie to żywność niskokaloryczna, stąd zaleca się jej spożycie osobom pragnącym odchudzić się.
Jak wykorzystuje kiszoną kapustę w kuchni
Kwaszona kapusta na naszych stołach spotykamy jako przystawka do potraw, jak i jako główny ich element. Niegotowaną najczęściej je się ją jako surówkę z tartą marchwią oraz cebulką, która współgra z daniami z ziemniaków oraz ryb, a niekiedy na słodko – z dodatkiem odrobiny cukru. To też składnik, który znakomicie harmonizuje z grzybami oraz czerwonym mięsem, więc używa się jej w nadzieniu do łazanek, pierogów czy krokietów. Naturalnie, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy popularnych polskich dań – góralskiej kwaśnicy, kapuśniaka bądź bigosu.
Właściwie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kiszoną kapustę, aczkolwiek współcześnie nieczęsto przygotowuje się ją w mieszkaniu, ponieważ nie ma już potrzeby składowania jedzenia na okres zimy. Kwaszoną kapustę w małych oraz większych woreczkach bez problemu nabyć można w dowolnym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Producenci mają w swojej ofercie również ekologiczną kapustę kwaszoną.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]