
Sok z kiszonej kapusty i sok z kiszonego buraka – właściwości
Jeśli chcesz zamówić kiszony sok z buraka, odwiedź tę stronę.
Kwaszone warzywa wykorzystuje się w słowiańskiej tradycyjnej kuchni od stuleci. Od paru lat jednak często wymienia się również ogromne własności prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który aktualnie często widoczny jest na półkach marketów w alejkach z żywnością eko.
Sok z kiszonej kapusty – czy powinno się go spożywać
W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie samodzielnie przygotowywały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po skonsumowaniu kapusty nierzadko podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, tłumacząc, że napój jest nadzwyczaj zdrowy, chociaż nie wszystkim smakuje. I miały rację! Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa bomba witaminowa! Zawiera on ogromne ilości witamin z grupy B, A, E oraz C, jak również liczne minerały, jak cynk, magnez oraz żelazo. Wiele osób odczuwa trudności z przywyknięciem do cierpkiego smaku tego soku, jednakże warto sięgać po niego cyklicznie, gdyż wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, wypłukuje toksyny z organizmu, jest on grzybo- i bakteriobójczy oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspierać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić deficyt kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Ze względu na znajdujące się w nim żelazo sok z kapusty kiszonej podaje się również anemikom. Rzecz jasna, nawet tak zdrowego przetworu nie powinno się nadużywać – zaleca się wypijać mniej więcej 250 ml soku na dzień.
A może kiszony sok z buraka?
Sok z kiszonych buraków jest innym lubianym sokiem, który stosujemy od zawsze do gotowania i który pijemy też jako przekąskę. Posiada on mnóstwo witamin i ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi ogólną odporność organizmu: wyostrza koncentrację, korzystnie wpływa na przemianę materii, a jednocześnie obniża ciśnienie. Pomimo że buraki wyróżniają się wysoką zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie zaleca się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem albo chorobami nerek, jak również kobietom karmiącym piersią i w ciąży.
Jeżeli nie posiadasz umiejętności, żeby przygotowywać soki z kiszonek samemu, możesz nabyć je w ulubionym sklepie bądź zamówić przez internet na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki trzeba składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]