środki antyseptyczne, środki do dezynfekcji

Środki dezynfekujące – dla gastronomii, szpitali i laboratoriów

Zakupy

Specjalistyczne środki dezynfekujące pomagają zachować czystość przeróżnych powierzchni. W jaki sposób działają i gdzie są wykorzystywane? Kiedy należy się w nie zaopatrzyć?

Środki antyseptyczne – działanie i ich zawartość

Spotykane na rynku środki dezynfekujące mają na celu mycie oraz odkażanie narzędzi i powierzchni. Z ich pomocą możliwe jest usunięcie niebezpiecznych czynników, które mogą działać negatywnie na zdrowie człowieka i przenosić zakażenia krzyżowe. Profesjonalne preparaty są wzbogacone o składniki usuwające bakterie oraz inne drobnoustroje. W skład środków antyseptycznych zazwyczaj wchodzi kwas nadoctowy, nadtlenek wodoru, poliaminy, aldehydy, chlor, czterorzędowe związki amonowe, alkohol, jak również dużo innych komponentów. Do często używanych preparatów należą oleje (np. do instrumentów chirurgicznych), chusteczki do dezynfekcji, żele oraz płyny w sprayu.

Zastosowanie środków do dezynfekcji powierzchni

Środki odkażające używane są zawsze tam, gdzie niezbędne jest zachowanie sterylnej czystości – na stołówkach, w kuchniach, laboratoriach czy w placówkach gastronomicznych, medycznych. Środki do dezynfekcji powierzchni służą do odkażania blatów, podłóg, urządzeń sanitarnych, toalet, znajdują także zastosowanie przy czyszczeniu sztućców, krajalnic, maszynek do mięsa, blenderów oraz innych maszyn czy przedmiotów. Istotne jest dostosowanie odpowiedniego środka dezynfekującego do powierzchni – niektóre preparaty mogą działać zbyt agresywnie i są w stanie uszkodzić czyszczony materiał. Powinno się zachować ostrożność szczególnie w przypadku powierzchni ceramicznych – umywalek, muszli klozetowych czy pisuarów.

Dane kontaktowe:
Sklep VerdeAvis.pl
Petrus Serwis Piotr Janas
Staniątki 376
32-005 Niepołomice

Mob.: +48 783-332-495
E-mail: [email protected]