
Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały
Jeśli chcesz kupić barszcz biały, koniecznie wejdź na https://tinyurl.com/yjycbsmd.
W ostatnich latach coraz rzadziej jemy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to konieczność natychmiastowego nasycenia się, raz za razem omijamy zupy, ograniczając się do posiłków uprzednio oferowanych zazwyczaj jako to większe danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, takie jak barszcz biały i żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przyrządzamy je już wyłącznie okazjonalnie, to w dalszym ciągu są one stałym punktem na karcie dań restauracji oraz bufetów z rodzimą kuchnią, jak również są tradycyjnie podawane w trakcie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jedna kanoniczna receptura na barszcz biały i żurek?
Kiedy spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to od razu przytoczy on albo barszcz biały albo żurek. Sporo osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem zwyczajowo barszcz biały przyrządza się z zakwasu z mąki pszennej, natomiast żurek – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co różni te zupy, choć trzeba ostro zaznaczyć, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla umiejętności kucharza i jego osobiste smaki. Co jednak da się wymienić to fakt, iż w barszczu białym na ogół znajdziemy więcej warzyw i grzybów. Zabiela się go również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok kapusty kwaszonej czy z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, ponieważ w ramach tej grupy zup można wyróżnić 3 warianty:
– gęsty, kwaskowaty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z ziemniakami;
– niezbyt gęsty, lekki żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, serwuje się go na ogół z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kostki kartofli zalewa się zakwasem żytnim bądź chlebowym.
Baza na barszcz biały i żurek? Przygotować osobiście czy kupić?
Preparacja zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy nie jest skomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W książkach kulinarnych znajduje się mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, które warto wykorzystać. Stosując jednak domowy zakwas należy zamierzać pichcenie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli apetyt np. na żurek najdzie was bez ostrzeżenia, warto wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych internetowych, jak i stacjonarnych, bez przeszkód dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których zrobimy smakowity barszcz biały i tradycyjny żurek staropolski czy też śląski.
Dane kontaktowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]