Z tymi przysmakami filiżanka kawy stanie się deserem – o dodatkach do kawy

Tematyka żywnościowa Zakupy

Jeśli chcesz kupić ciastka do kawy, koniecznie wejdź na https://bit.ly/3qFb1dC.

Przywykliśmy do spożywania kawy do śniadania lub na szybko przed wyjściem do pracy. Nic w tym dziwnego, bo napój ten ze względu na znajdującą się w niej kofeinę pobudza i pozwala z pełną siłą stawić czoło codziennym obowiązkom. Tymczasem lekceważymy to, iż kawa połączona z rozmaitymi dodatkami przeistacza się w aromatyczny deser, przy którym można się rozluźnić po nerwowym dniu w pracy. Jakie więc ciastka i słodycze świetnie współbrzmią z kawą?

Nugat, czekolada i cynamonowe słodycze – co warto przygryzać do kawy?

Do kawy, w szczególności jeżeli uwielbiamy spożywać ją bez cukru i bez mleka, dobrze pasują słodkości, które przeciwważą jej cierpki smak. To między innymi:
desery z karmelem, miodem i toffi – ciągutki mleczne, holenderskie stroopwafle albo sezamki – te słodycze bezbłędnie pasują do popołudniowej kawy i dobrej lektury;
nugaty – wyborny deser sporządzany z miodu i ubitych białek, które miesza się orzechami (posiekanymi bądź całymi), niekiedy z domieszką kakao i kandyzowanych owoców. To tradycyjny smakołyk, który na Starym Kontynencie spożywa się w czasie Bożego Narodzenia we Włoszech, w Hiszpanii oraz we Francji. Tam także produkuje się najlepsze nugaty;
orzechy, migdały oraz ciastka z ich dodatkiem – czy spałaszujemy do kawy mieszankę orzechów, smakowite muffinki z ich dodatkiem albo lekkie makaroniki pieczone z mąki migdałowej, na pewno będziemy wniebowzięci tym połączeniem. Powinno się jednakże pamiętać, iż orzechy mają w sobie sporo tłuszczy, głównie tych zdrowych, lecz i tak zalecamy jeść je z rozwagą;
kruche ciastka – m.in. ciastka owsiane, herbatniki oraz biszkopty, czyli wszystko, co da się zamoczyć w ciemnym napoju;
czekolada – kilka kawałków gorzkiej czekolady i kawa to zestawienie, które zadowoli nawet bardzo wybredne osoby. Rzecz jasna radzimy wybierać czekoladę jak najwyższej jakości z niewielką zawartością tłuszczu i cukru oraz jak najwyższą zawartością kakao (od 70%). Dobre czekolady rozpoznaje się po specyficznym trzaśnięciu gdy się ją łamie;
cynamonowe ciasta – w grę wchodzą bułki z ciasta drożdżowego posypane cynamonowym cukrem oraz szarlotki. Cynamon świetnie uwydatnia smak kawy (można go dodać również bezpośrednio do napoju, przykładowo posypać nim jedwabną piankę mokki).

Dane kontaktowe:
Sklep internetowy Cafessima
ul. Stawki 6/121
00-193 Warszawa

Tel.: +48 22 122-88-73
E-mail: [email protected]